În România există numeroase acte normative menite să conducă persoanele care au fost deposedate de bunurile lor (terenuri, construcții, întreprinderi etc) să le obțină înapoi și/sau, după caz, să obțină despăgubiri pentru acestea.

Unul dintre actele normative, cu caracter reparatoriu, adoptat în România este Legea nr. 290/2003.

Legea nr. 290/2003 vi se aplică numai în situația în care vă încadrați în cazurile și condițiile prevăzute de acest act normativ.

Prima condiție pentru ca Legea nr. 290/2003 să vi se poată aplica este întrunită numai daca imobilul dumneavoastră sau al autorilor dumneavoastră (bunici, părinți etc.) s-a aflat pe teritorul Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța.

A doua condiție pentru ca Legea nr. 290/2003 să vi se poată aplica este întrunită numai dacă dumneavoastră sau autorii dumneavoastră (bunici, părinți etc.) ați fost deposedat de imobil ca urmare a părăsirii forțate a Basarabiei, Bucovinei de Nord sau a Ținutului Herța.

În acest sens sunt prevederile art.1 alin.1 din Legea nr. 290/2003:

„Cetăţenii români, deposedaţi ca urmare a părăsirii forţate a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa, precum şi ca urmare a celui de al Doilea Război Mondial şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, au dreptul la despăgubiri sau compensaţii pentru bunurile imobile avute în proprietatea lor în aceste teritorii, precum şi pentru recolta neculeasă din anul părăsirii forţate a bunurilor, în condiţiile prezentei legi”.

Nu sunteți sigur dacă în cazul dumneavoastră se aplică Legea nr. 290/2003?

Contactați-ne și aflați răspunsul la întrebarea dumneavoastră.

Legea nr. 290/2003 nu se aplică în cazul dumneavoastră?

Contactați-ne și aflați dacă în cazul dumneavoastră se aplică un alt act normativ.

Echipa DPA Legal

Accesați serviciile juridice oferite de avocații DPA:


Alte informații privind Despăgubirile ANRP

Alte informații privind Restituirea imobilelor naționalizate