Protejarea mărcilor / De ce este important să dobândiți protecție asupra mărcii dvs / Apărarea drepturilor asupra mărcilor – Litigii privind mărcile / Cum vă putem ajuta

Protejarea mărcilor

Drepturile asupra mărcilor sunt recunoscute și apărate pe teritoriul României, în condițiile Legii nr. 84/1998 privind indicațiile geografice.

Poate constitui marca orice semn, cum ar fi cuvintele, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, elementele figurative, forma produsului sau a ambalajului produsului sau sunetele, cu condiția ca aceste semne să fie capabile:

  • să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi

și

  • să fie reprezentate în Registrul mărcilor într-un mod care să permită autorităților competente și publicului să stabilească cu claritate și precizie obiectul protecției conferite titularului lor.

Pentru a fi recunoscută, marca trebuie înregistrată la nivel național prin intermediul Oficiului de Stat Pentru Invenții și Mărci ( „OSIM” ).

De ce este important să dobândiți protecție asupra mărcii dvs

În primul rând, înregistrarea mărcii la Osim oferă titularului său protecție, asigurându-i dreptul exclusiv asupra mărcii și pe cale de consecință garantează împiedicarea terților să folosească marca.

În cazul neobtinerii protecției asupra mărcii dvs., pot apărea situații în care, de exemplu, un concurent poate proceda la înregistrarea mărcii pe care dvs. o folosiți în activitatea comercială și astfel acesta prin dobândirea drepturilor conferite prin înregistrarea la OSIM, vă poate împiedica să folosiți marca și toate acestea în mod legal. Mai mult, acesta din urmă poate solicita și despăgubiri persoanelor care ii folosesc, fără drept, marca.

Este important de reținut faptul că înmatricularea unei companii în Registrul Comerțului și/ sau deținerea unui domeniu online nu sunt suficiente pentru a asigura protejarea mărcii folosite și deci neutilizarea acesteia de către terți.

Un alt aspect esențial este acela că marca înregistrată constituie activ al companiei ( titular al mărcii înregistrate) făcând deci parte din patrimoniul unei societăți.

Apărarea drepturilor asupra mărcilor – Litigii privind mărcile

Deși procedura de înregistrare a mărcii la OSIM poate părea una simplă la prima vedere, există situații în care aceasta poate deveni complexă.

Ne referim aici la procedura opoziției la înregistarea unei mărci care poate fi exercitată, în condițiile Legii nr. 84/1998, de orice persoană interesată și care justifică un interes legitim.

Un alt litigiu se poate naște ulterior admiterii ori respingerii mărcii la înregistrare de către OSIM, prin contestarea deciziei de înregistrare a mărcii, litigiu care se desfășoară, în procedura prelabilă, în fața OSIM, iar în căile de atac în fața Tribunalului București și Curții de Apel București.

Cum vă putem ajuta

Avocații noștri în colaborare cu parteneri – specializați în proprietate industrială, vă pot ajuta să dobândiți drepturi exclusive asupra mărcii deziderate prin înregistrarea acesteia la OSIM, asigurându-va totodată protejarea mărcii înregistrate în cadrul oricăror litigii.