Un nou succes al echipei DPA în materia Legii nr. 10/2001 (imobilele naționalizate)

Dumitru, Popescu și Asociații a asistat și reprezentat o societate (comercială) proprietara a unui imobil, în baza unui certificat de atestare al dreptului de proprietate, împotriva acțiunii în revendicare a imobilului formulată de proprietarul deposedat.

În urma demersurilor întreprinse, echipa DPA a obținut în instanță respingerea acțiunii în revendicare a imobilului.

Odată cu apariția Legii nr. 10/2001, în peisajul juridic românesc s-au conturat două opinii diametral opuse, în ceea ce privește posibilitatea foștilor proprietari de a obține restituirea bunurilor preluate de regimul comunist:

  • într-o primă orientare, s-a considerat că un proprietar deposedat poate obține retrocedarea bunului, fie prin procedura prevăzută de Legea nr. 10/2001, fie pe calea dreptului comun (acțiune în revendicare imobiliară);
  • într-o a doua orientare, s-a considerat că un proprietar deposedat poate obține retrocedarea bunului numai prin procedura prevăzută de Legea nr. 10/2001, calea dreptului comun fiind exclusă odată cu apariția Legii nr. 10/2001.

Acest conflict de orientări a fost soluționat de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secțiile Unite prin decizia nr. 33/09.06.2008, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 108/23.02.2009, dată în soluționarea unui recurs în interesul legii.

Din partea echipei DPA asistența juridică și reprezentarea au fost asigurate de:

Bogdan Dumitru și Răzvan Popescu.

Echipa DPA Legal

Accesați serviciile juridice oferite de avocații DPA:

Alte informații privind Acțiunea în revendicare

Alte informații privind Dreptul de proprietate

Alte informații privind Situația juridică a unui imobil

Alte informații privind Suprapunerea terenurilor